Tuesday, August 25, 2009

Saturday, August 22, 2009

khutbah ramadhan..




salam 1Malaysia...

lama rsenye tidak mengemas blog2 ni...pertama sekali sy selaku wakil gbm ingin memohon maaf kpd peminat2 setia krn tidak mampu melayan kerenah anda sume...
walaupun ad yg menjerit2 di shout box siang dn mlm, ad yg cube menghantar virus utk memusnahkn blog ni semata2 utk menarik perhatian......tp kami still wat dunno je..maaf ek..

jd i.Allah bersempena dgn semangat ramadhan ni..kami berazam utk mempermantopkn lg blog ni...

nk dijadikn cite...td ak g solat jumaat kt masjid hidayah mmu...ak berjalan ke masjid dgn harapan mampu menjadi org yg beriman...sedang ak berjalan2, tibe2 ak hampir tersungkur sbb tersepak tunggul kayu..lalu hampir2 saje ak memaki tunggul kayu tu..tp nasib baikla ak masih ingat harapan ak utk menjadi org yg beriman..

maka berjalan la lagi mamat hensem ni yg mukenye ala2 mirip jet li dan jacky chan...smpai shj dimasjid ak berdoa didlm hati supaya khatib yg akan menyampaikan khutbah nnt biorla mantop2 dn bertenaga...sbb ak xnk tertdo mase khutbah sbb kn ak kate td harapan ak nk jd org beriman....

setelah azan kedua dilaungkan...bangunlah si khatib utk memberikan khutbahnye...khatibnye agak hensem...ad org kate die org arab tp tinggal kt US...patutla english die mantop gler...teruja ak tgk die speaking....muke die mmg seolah2 bercahaya...nk cite alim gler la ni...mmg org yg beriman..maka ak menanamkn keazaman utk mendengar khutbah sheikh yg sgt beriman ni dgn harapan utk menjadi org yg beriman...



pak sheikh ni pon memulakan khutbahnye ttg ramadhan...baru shj beberapa saat khutbah bermula...ak terdengar bunyi dengkur kt seblah ak...ak usha sket..ak nmpk ad org tua..pakaian die mcm ala2 pegawai eksekutif je...tdo punye sedap...hampir tergugat iman ak..rse mcm nk join tdo..tp ak berkeras utk melawan syaitan yg bakal diikat sempena ramadhan krn ak teringin nk jd org beriman...

byk perkara yg diceritakn oleh pak syeikh ni yg berjaya ak ingt walaupun mata ak dh sepet gler ala2 mata lin Dan mase menyambut bola tangkis hantaran lee chong wei...dek krn mengantok...antaranye die mengingatkn sy...utk menjadi org yg beriman kne la berpuasa dgn bersungguh2...bknla puase yang yok balik2 bukak astro...pak sheikh kate sungguh rugi org yg puase tp xmenjage batas2 yg dilarang Allah...ibarat seperti yg digambar dlm hadis..kte berpuasa tetapi tidak memperoleh ape2 melainkn lapar dn dahaga...lantas kte bertany kpd diri kite bile habis ramadhan nnt.."asl ak pose tp rse cam xtambah je iman?rse mcm mls2 nk g masjid...rse mls nk bace quran..mls nk g usrah...rse xseronok je tutup aurat dgn sempurna..nape ek"?

bertanyela si bedah yg sedang berpuasa di bln ramadhan kepada balaknya yg bajet macho..sambil menggenggam tgn balaknye seperti mengharapkn sesuatu.."abg,nape bedah xrse mcm kte berpuasa ek?" lalu perlahan2 balaknye melepaskn genggaman tangannye dgn bedah krn insaf dgn persoalan tersebut sambil berkata.."sygku...cmne kte nk merasa kemanisan berpuasa klu dlm mase yg sama kite melanggar larangan Allah....kite bersentuhan dn berpengangan dlm keadaan blom kawen...kn ini dilarang Allah?"maka berkhutbah la si balak td ala2 seorg ustz yg baru masuk islam...

berbalik kpd cite khatib td...tatkala pak sheikh td bersemangat memberikan khutbah..tibe2 je dlm keadaan semangat td die terdiam...mukenye tunduk menghadap ke bawah...selang berape ketika..ak nmpk khatib td mengesat matanya yg berair..br ak tau khatib ni terlalu sebak dn hampir menitiskn air matenye...lalu disambung semula khutbahnye dgn die menceritakan sebuah hadis yg mne menggambarkn betapa para shbt gembira menyambut kedatangan ramadhan tetapi menangis dan bersedih tatkala ramadhan mula melabuhkn tirainya...

ak pn tertnye2 jgk..... nape ek pak sheikh tu menangis?

apekah mengenangkn ramadhannye yg lalu yg xpernah dimanfaatkn dgn sungguh2 seperti para shbt?

apekah mgkin terkenangkn ramadhan yg mane satu bln yg beliau pernah kehilangan insan tersayang buat selama2nya?

apekah mgkin merasakan dirinya terlalu kerdil dn hina lantaran tidak pernah menangis seperti para shbt apabila ramadhan berakhir?

apekah beliau tersangat sedih krn takut2 ramadhan kali ini merupakan ramadhan yg terkhir bg dirinye sebelum dijemput Ilahi?

wallahua'lam....hanye Allah yg lebih mengetahui...

ap pendapat korg?




nukilan,
krew gbm

Friday, August 14, 2009

Kalau Dahi Tak Mencecah Sejadah


Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan

Berwudhu'lah kamu sebelum kamu diwudhu'kan
Dan solatlah kamu sebelum kamu disolatkan
Tutuplah 'auratmu sebelum 'auratmu ditutupkan

Dengan kain kafan yang serba putih
Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih
Walaupun orang yang hadir itu merintih
Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai
Lalu dilaksanakanlah solat Jenazah

Dengan empat kali takbir dan satu salam
Berserta Fatihah, Selawat dan doa
Sebagai memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah
Tapi apakah empat kali takbir itu dapat menebus
Segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup?

Apakah solat Jenazah yang tanpa rukuk dan sujud
Dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput?
Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian
Justeru kumenyeru sekelian Muslimin dan Muslimat

Usunglah dirimu ke tikar solat
Sebelum kamu diusung ke liang lahad
Menjadi makanan cacing dan makanan ulat
Iringilah dirimu ke masjid
Sebelum kamu diiringi ke Pusara

Tangisilah dosa-dosamu di dunia
Kerana tangisan tidak berguna di alam baqa'
Sucikanlah dirimu sebelum kamu disucikan
Sedarlah kamu sebelum kamu disedarkan
Dengan panggilan 'Izrail yang menakutkan

Berimanlah kamu sebelum kamu ditalkinkan
Kerana ianya berguna untuk yang tinggal
Bukan yang pergi
Beristighfarlah kamu sebelum kamu diistighfarkan

Namun ketika itu istighfar tidak menyelamatkan
Ingatlah di mana saja kamu berada
Kamu tetap memijak bumi Tuhan
Dan dibumbungi dengan langit Tuhan
Serta menikmati rezeki Tuhan

Justeru bila Dia menyeru, sambutlah seruan-Nya
Sebelum Dia memanggilmu buat kali yang terakhirnya
Ingatlah kamu dahulu hanya setitis air yang tidak bererti
Lalu menjadi segumpal darah
Lalu menjadi seketul daging
Lalu daging itu membaluti tulang
Lalu jadilah kamu insan yang mempunyai erti
Ingatlah asal usulmu yang tidak bernilai itu

Yang kalau jatuh ke tanah
Ayam tak patuk itik tak sudu
Tapi Allah mengangkatmu ke suatu mercu
Yang lebih agung dari malaikat

Lahirmu bukan untuk dunia
Tapi gunakanlah ia buat melayar bahtera akhirat
Sambutlah seruan 'Hayya 'alas Solaah'
Dengan penuh rela dan bersedia
Sambutlah seruan 'Hayya 'alal Falaah'

Jalan kemenangan akhirat dan dunia
Ingatlah yang kekal ialah amal
Menjadi bekal sepanjang jalan
Menjadi teman di perjalanan
Guna kembali ke pangkuan Tuhan

Pada hari itu tiada berguna Harta, tahta dan putera
Isteri, kad kredit dan kereta
Kondominium, saham dan niaga
Kalau Dahi Tak Mencecah Sejadah Di Dunia



~alhamdulillah...berjaya jgk abg mengupdate blog ni...
~terima kasih diatas sokongan semua peminat...huhu

Monday, August 3, 2009

~permulaan~

ok..
sebagai salah sorg crew GBM yg baik & consistent dlm membukak blog ni..
maka,agak tensen gak...xterupdate pun blog ni!!ish3...
mana yg laen2??xjalankan tanggungjawab....ish3~
ish3..
ish33~